Üheksas peatus: Valga!



Üheksanda linnana 
võõrustab koolitantsijaid 
piirilinn Valga!



Valga on eestlastele ja lätlastele tuntud eelkõige piiriäärse kaksiklinnana. Eesti poolel Valga, Läti poolel Valka. Valga lugu ise aga ulatub palju kaugematesse aegadesse. Kirjalikes allikates mainiti Valga ära juba 1286.aastal. Valga oli keskajal Liivimaa keskuseks ning seal peeti Liivimaa maa- ja linnapäevi. Linnaõigused sai Valga 1584.aastal.

Valga Raekoda


16.-18.sajandini käis Valga vallutajate vahel käest kätte, olles nii Poola, Roosti, kui Vene võimu all. Vene tsaaririigi võimu alla jäi Valga pikemaks ajaks. 18.sajandil andis tsarinna Katariina II korralduse moodustada Valga kreis, mis kuulus Liivimaa kubermangu. Valgast sai kreislinn, mis andis linna arengule täitsa uue hoo - rajati uhke raekoda, ehitati kirikud. 19.sajandil ühendati Valga raudteevõrguga ning Valga kujunes seejärel oluliseks raudteesõlmpunktiks. 
Valga Jaani kirik

Valga raudteejaam
Esimese maailmasõja järel sai Eesti iseseisvaks riigiks. Nagu ka Läti. Verivärsked riigid ei suutnud aga kuidagi kohe kokku leppida, kellele Valga peaks kuuluma - kumbki ei tahtnud linna käest anda. Tüli lahendas lõpuks rahvusvaheline komitee, kes otsustas, et kumbki saab poole linnast. Nii saigi Valgast 1920.aastal kaksiklinn Valga-Valka.


Piiripost Valga linnas
Nõukogude ajal linna läbival piiril sisulist tähtsust polnud ning linn arenes edasi sisuliselt ühtse tervikuna. Iseseivuse taastamise järel taastus ka Eesti-Läti vaheline piir, kuid ainult selleks, et Schengeni kokkuleppega taas oma tähtsust minetada. Täna võib taas vabalt käia nii Valgas kui Valkas, ühes käes jäätis ja teises saldejums. :)


Valga vapp                                    Valga lipp

Meie arvates on Valgas üks tore linn, kus tantsida - deja!

Tantsime koos Valgas!

Kommentaarid

Populaarsed postitused